Ga naar hoofdinhoud

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de reguliere fysiotherapie die al verschillende jaren wordt toegepast. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een “droge” (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

 

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de “energiesysteem” in het lichaam.

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren. Dit worden “triggerpoints” genoemd.

Dry needling is dus géén “energiebehandeling”.

 

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt elders in het lichaam. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de oorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn / stijfheid lokaal in een spier
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen in armen en benen
  • Hoofdpijn, duizeligheid

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden uw spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

 

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

 

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dit trekt vaak snel weg.

 

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling en wordt vanuit uw aanvullende verzekering vergoedt.

Neem contact op

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.

Back to top