Ga naar hoofdinhoud

Manuele therapie | Fysiotherapie Brunssum Noord

Manuele therapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. De manueel therapeut heeft na zijn reguliere opleiding fysiotherapie een drie jarige master studie gevolgd. Manuele therapie wordt veelal toegepast bij stoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen. De manueel therapeut heeft extra kennis en vaardigheden in huis om klachten in kaart te brengen en om deze vervolgens te behandelen. Bewegingsvrijheid, stijfheid en/of pijn in het lichaam zijn kenmerken waarbij u bij de manueel therapeut aan het juiste adres bent. 

Met welke klachten kan ik terecht?

Voorbeelden van klachten waarbij u terecht kunt bij de manueel therapeut:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • Elleboog-, pols- en handklachten
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Heupklachten
  • Knie-, enkel- en voetklachten

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De manueel therapeut werkt vanuit een bepaalde structuur waarbij er eerst een screening uitgevoerd wordt. Tijdens deze screening kijkt de manueel therapeut of er misschien een andere (of ernstigere) oorzaak kan zijn voor uw klachten. In dat geval adviseert hij u contact op te nemen met de huisarts of andere zorgverlener. Vervolgens gaat hij verder met de intake. Hierin wordt er specifiek ingegaan op het klachtenbeeld  om vervolgens een behandelplan (inclusief hulpvraag) op te stellen.

Als alles goed in kaart gebracht is, gaat hij verder met de behandeling. Vaak voelt u op korte termijn al verandering in uw klacht. Bewegingsvrijheid, souplesse en afname van pijn zijn veel voorkomende resultaten. Dit is een gevolg van specifieke technieken die de manueel therapeut kan toepassen in zijn behandelingen, zoals manipulaties, mobilisaties en/of oefeningen.

Na de behandeling kan er een reactie optreden waarbij de klachten eerst verergeren om daarna te verbeteren, er kan vermoeidheid of spierpijn-achtige klachten optreden; deze duren meestal niet meer dan 2-3 dagen, houdt hier rekening mee.

Neem contact op

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.

Back to top