Ga naar hoofdinhoud

Oedeemtherapie

Oedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.

De oedeemfysiotherapeute behandelt patiƫnten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

De oedeemfysiotherapeute behandelt door gebruik te maken van een techniek, genaamd manuele lymfdrainage. Met deze massagetechniek verplaatst zij het vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.

Tevens probeert zij de afvoer van vocht te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiƫnten vaak specifieke oefeningen gericht op de spieren in het hele lichaam die functioneren als een pomp. Daardoor kan vocht afgevoerd worden via de lymfe- en bloedbanen.

Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeute bandages of tape gebruiken om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft. Dit kan ook met behulp van speciaal aangemeten kousen.

De oedeemfysiotherapeuten bij Fysiotherapie Brunssum Noord zijn aangesloten bij de NVFL, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie.

Neem contact op

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt.

Back to top